MAAND 9

Gefeliciteerd! Je bent nu drieëndertig weken zwanger. De één gaat fluitend door haar zwangerschap heen, de ander telt de dagen af tot haar zwangerschapsverlof. Hoe zit dat bij jou?
   
Je baby is al behoorlijk sterk en maakt zo’n vijfhonderd bewegingen per dag. Heel fijn dat je je baby zo vaak voelt, maar al die schoppen kunnen ook behoorlijk pijn doen!

33
34

Als je zes weken voor de bevalling met verlof gaat, is de vierendertigste week je laatste werkweek. Maar je kunt ook nog twee weken doorwerken en die weken aan het einde van je verlof plakken. Advies: luister naar je lichaam.
    
Nu je vierendertig weken zwanger bent, is je baby zo goed als klaar om buiten de baarmoeder te kunnen leven. Mochten de weeën zich nu aandienen, dan krijg je injecties om de longetjes versneld te laten rijpen.


Je bent vijfendertig weken zwanger. Hopelijk zijn alle grote voorbereidingsklussen in huis klaar: kamertje geschilderd, bedje, commode en kledingkast in elkaar gezet … Nu kun je genieten van de details, zoals het uitkiezen van mooie babyaccessoires.
   
De bovenkant van je baarmoeder drukt tegen je ribbenboog en dat kan een vol gevoel geven. Toch is goed blijven eten heel belangrijk. Voor jezelf, maar ook voor je baby.

35
36

Je bent nu zesendertig weken zwanger. De meeste baby’s dalen rond deze tijd in; sommige doen dat later en andere helemaal niet. Fijn voor jou als je baby het wel doet, want het geeft je wat meer lucht.
  
Eenmaal ingedaald kan de baby niet meer van positie veranderen. Zijn lijf is nu nog bedekt met huidsmeer, een dun laagje vettigheid dat zijn huid beschermt tegen infecties.

Vanaf het einde van de zevenendertigste week mag je (als je geen medische indicatie hebt gekregen) thuis bevallen. Wordt je kind tussen nu en de tweeënveertigste week geboren, dan wordt dat ‘op tijd’ genoemd.

 

Het wordt krap in je baarmoeder voor de baby. Vrij bewegen lukt niet meer zo goed, maar slaan en schoppen des te meer!

37
38

Je baby is voldragen, zoals dat zo mooi heet. Medisch gezien mag hij dus geboren worden en van jou misschien ook wel. Of wil je juist nog even genieten van je mooie dikke buik?
   
De huidsmeer op het lichaam van je baby is nu bijna verdwenen en ook zijn nesthaar is (zo goed als) compleet uitgevallen. Hij is er helemaal klaar voor!

Vanaf het einde van de zevenendertigste week mag je (als je geen medische indicatie hebt gekregen) thuis bevallen. Wordt je kind tussen nu en de tweeënveertigste week geboren, dan wordt dat ‘op tijd’ genoemd.

 

Tien liter bloed stroomt er nu per minuut langs je placenta om je baby van voedingsstoffen te voorzien. Alles wat hij nu nog aankomt aan gewicht, is een reserve voor na de geboorte.

De laatste officiële week van negen bijzondere maanden. Hoewel, het kan ook nog twee weken duren …

Je baby geeft zelf aan wanneer hij geboren wil worden. Hij zal dan het hormoon cortisol afscheiden, dat de weeën op gang brengt.

29 tot 32 weken

CONTACTGEGEVENS

Kraamzorg Mijn Baby
Stadhoudersweg 6b
3039 CA Rotterdam
T: 088 06 06 700
E: info@kraamzorgmijnbaby.nl

         

STUUR EEN BERICHT