FLESVOEDING

POSTCODE CHECK
 

Beoordeling
Cliënten beoordelen onze kraamverzorgenden met gemiddeld
sterren39,3-voor-sidbare
Ervaar hetzelfde

FLESVOEDING

Ga je geen borstvoeding geven, dan zul je je in de komende tijd gaan verdiepen in wat het geven van ‘kunstvoeding’ inhoudt. Natuurlijk staan we ook dan voor je klaar.

De juiste kunstvoeding kiezen is nog best een lastig klus. Er zijn verschillende fabrikanten van kunstvoeding en daarnaast zijn er diverse samenstellingen. De keuze voor de juiste voeding kun je maken in overleg met je verloskundige en/of huisarts.

Kraamzorg Aanvragen

STUWING

Al kies je voor kunstvoeding, je borsten zullen toch borstvoeding gaan produceren. Dit uit zich in gezwollen, warme borsten, ook wel stuwing genoemd. Dit voelt niet prettig. Je kunt dit zo draaglijk mogelijk maken door een goede stevige BH te dragen. De stuwingsperiode duurt ongeveer vier dagen.

FLES EN SPEEN

Indien je voor kunstvoeding kiest, is het raadzaam een fles en een speen in huis te halen. Koop een speen die past bij de fles. Wanneer tijdens de kraamtijd blijkt dat de fles en de speen goed bij je kindje passen, kun je eventueel meer flessen aanschaffen. Je kunt kiezen uit verschillende formaten. Je hebt kleine flessen van maximaal 125 cc en de grotere flessen gaan tot 250 cc of 300 cc. Voor de eerste weken kun je prima een kleine fles gebruiken.

VOEDINGSADVIES

Onze kraamverzorgende zal je voorlichting geven over de bereiding van de voeding en het gebruik van de flessen. Zij zal in overleg met de verloskundige of op advies van het ziekenhuis samen met jou bepalen hoeveel voeding je baby nodig heeft en hoe vaak je je baby moet voeden. Uiteraard zal dit een voedingsbeleid zijn dat is afgestemd op jouw baby. Toch kunnen we je ook nu al enige informatie geven:

Informatie over Flesvoeding
 • Voor de hechting met de ouders is het belangrijk dat de baby steeds door dezelfde personen wordt gevoed, bij voorkeur door de ouders. Persoonlijk contact in een rustige omgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.
 • Als je de arm waarop de baby rust per keer dat je voedt afwisselt, kan een voorkeurshouding bij je baby worden voorkomen. Het gevolg van een voorkeurshouding is dat het hoofdje aan de voorkeurskant geleidelijk wordt afgeplat. Zo ontstaat er asymmetrie. Deze asymmetrie heeft verder geen invloed op de gezondheid of de hersengroei van je baby, het is puur een cosmetisch aspect.
 • Haal van tevoren niet meer dan één verpakking van een bepaald soort kunstvoeding in huis. Het is namelijk nog niet bekend hoe je baby op de voeding reageert.
 • Je hoeft van tevoren geen flessen en spenen uit te koken. De kraamverzorgende zal zorgen dat dit allemaal wordt geregeld op het moment dat het nodig is.
 • Kunstvoeding wordt per fles klaargemaakt en kun je maximaal 8 uur bewaren.
 • Omdat het kraanwater in Nederland van goede kwaliteit is, kun je koud kraanwater gebruiken voor de bereiding van de kunstvoeding.
 • Kunstvoeding kun je opwarmen in een magnetron of flessenwarmer.
 • Restjes voeding mogen niet opnieuw opgewarmd worden: gooi deze altijd weg!
 • De fles en speen dienen direct na gebruik omgespoeld te worden met koud water. Daarna kunnen fles en speen gereinigd worden met een sopje (goed omspoelen nadien) of in de vaatwasser.
 • Bewaar flessen in de koelkast om bacteriegroei te voorkomen.
 • De richtlijn is dat een baby na een week ongeveer 150 cc per kilogram gewicht per 24 uur nodig heeft. Dus als je baby 3 kilo weegt, krijgt hij of zij 3 x 150 cc = 450 cc per 24 uur. Deze hoeveelheid krijgt de baby niet vanaf dag 1, maar zal geleidelijk worden opgebouwd.

CONTACTGEGEVENS

Kraamzorg Mijn Baby
Stadhoudersweg 6b
3039 CA Rotterdam
T: 088 06 06 700
E: info@kraamzorgmijnbaby.nl

         

STUUR EEN BERICHT